Mea MAXIMA Culpa?

http://webwereld.nl/nieuws/108776/web-log-nl–we-hebben-er-een-potje-van-gemaakt-.html

Gepubliceerd: Dinsdag 6 december 2011
Auteur: Jasper Bakker

Sanoma erkent dat het de migratie van Web-log.nl verkeerd heeft aangepakt. “We hebben er een potje van gemaakt.” De Nederlandse blogdienst is na 13 weken nog steeds niet helemaal hersteld.

“Ik zeg niet dat het is opgelost, maar het gaat nu vrij goed”, zegt operationeel directeur Michiel Buitelaar van Sanoma Digital. De uitgeverij kampt al 13 weken met een misgelopen migratie van blogdienst Web-log.nl. Buitelaar trekt het boetekleed aan in een videointerview met Fast Moving Targets.

Mea culpa

“We hebben het niet goed gedaan, niet goed voorbereid, het heeft te lang geduurd voordat we het in de gaten hadden en het heeft te lang geduurd voordat we er iets mee gedaan hebben. Dit was voor de bloggers erg. Mensen zijn weken uit de lucht geweest en hebben weinig informatie van ons gekregen. Dat is slecht.”

De topman stelt dat de Nederlandse blogdienst de zaken bijna weer op orde heeft. Hij echoot daarmee de woorden die content publishing director Eric Ariëns ruim een maand geleden uitte. Die topmanverzekerde Webwereld begin november dat het einde van de migratienachtmerrie in zicht was. Hij durfde toen geen datum te geven. Buitelaar zegt nu: “Ook ik loop af en toe met de staart tussen de benen door de gang. We hebben er een potje van gemaakt.”

Boze gebruikers

Ondanks die geruststellende woorden en boetedoening van uitgeverij Sanoma blijft het herstel uit en blijven bloggers boos. Enerzijds over de slechte afhandeling waar Buitelaar van spreekt, maar anderzijds over de aanhoudende problemen. “Al weken lang worden er summier -onjuiste- berichtjes geplaatst op de Facebookpagina en Helpdesk van Weblog”, klaagt gebruiker Elly van Veen.

Zij schrijft dit in een open brief aan Sanoma en Web-log.nl, die ze heeft gepost op haar blog, noodgedwongen verhuist ze zelf naar WordPress.com. Deze voormalige Web-log.nl-blogger heeft klaagde eerder ook al over de plotse verdwijning van de klaagmuur bij Web-log.nl. Die forumplek was door gebruikers ingericht om hun ongenoegen te uiten over de migratie. Na het offline halen daarvan is er een uitwijkpost opgezet.

“Tickets worden niet beantwoord en nu lijkt het wel of iedereen is vertrokken. Er wordt niet gecommuniceerd naar de klant toe, een kwalijke zaak.” De meest recente update van Web-log.nl over de eigen overgang naar het WordPress-platform stamt van 21 november. Productmanager Coen Wesselman meldt dat er een test is gedaan met het herimporteren van de weblogs. Die test is goed verlopen, waarna alle blogs opnieuw worden ingelezen.

Dubbele blogberichten

Daarbij worden de afbeeldingen bij blogposts uit het verleden “later toegevoegd”. Het importproces zorgt zelf ook weer voor problemen: de beschikbaarheid van het systeem is “helaas niet optimaal”. “Weblogs zullen regelmatig niet laden, beheer kan niet reageren tijdens het plaatsen van een bericht en wijzigingen worden niet opgeslagen”, aldus Web-log.nl. Deze “vervelende, maar tijdelijke situatie” moet inmiddels weer voorbij zijn.

Verder bevestigt Web-log.nl de klachten van gebruikers over dubbel geplaatste berichten. “Er zijn afgelopen maanden twee exportbestanden gecreëerd: één op 24 mei en één op 23 augustus. Alle berichten die vóór 24 mei zijn geplaatst en in de periode tot 23 augustus zijn aangepast, verschijnen nu dubbel op je blog. Het systeem ziet het aangepaste bericht namelijk als een nieuwe post. Deze dubbele berichten worden niet automatisch verwijderd.”

COO Michiel Buitelaar van Sanoma over onder andere de misgelopen migratie van Web-log.nl (vanaf 39:52):

Advertenties

6 thoughts on “Mea MAXIMA Culpa?

  1. In zijn arbeidsovereenkomst staat ongetwijfeld dat uitnodigingen voor interviews altijd via de afdeling communicatie gaan. Hij heeft dus van tevoren een lijstje gekregen van dingen die hij wel en niet mocht zeggen. Het is heel goed mogelijk dat de vragen die de interviewers wilden stellen ook door de afdeling communicatie zijn beoordeeld. Je ziet ook wel hoe “spontaan en ontspannen” het interview verloopt.

    Hadden ze maar gekozen voor “weggeven”, dan waren de bloggers nu beter af geweest.

  2. Tja, Michiel Buitelaar. Kan echt heel boeiend vertellen over de toekomst van de digitale (nieuwe) media. Echt een “ziener”, een “visionair”. Maar een simpel – zij het zeer omvangrijk – conversie project kunnen ze niet aansturen. Wat zou ik dit project graag eens doorlichten. Hoeft echt geen weken te duren. Want het ruikt naar falend management dat niet naar zijn medewerkers wil luisteren.

  3. Gisteren heb ik een oud omgezet weblog geëx- en importeerd in wordpress.com. Het maffe daarbij is dat opeens alle categorIën weer netjes aan de beichten zijn gekoppeld. Op dat weblog moest ik dat schijnbaar zelf doen. Maar je vraagt je wel af wat voor een klunzen het zijn dat weblog dat niet kon als wordpress het zelfs kan van zo’n slecht verhuisd weblog. 🙂

    • Verdraaid, was me niet eens opgevallen (was nl ook al zo bij mijn export op de 27e nov.) !

      Handig, als je zelfs plugins kunt toevoegen, om dan even de plugin te installeren waarmee je in bulk categorieen kunt verplaatsen, samenvoegen, etc.

Bedankt voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s