Inloggen of Wegwezen

Dat is de laatste boodschap van Sanoma waar het hun Weblog.nl betreft. Eigenlijk hebben we op Uitwijkpost.wordpress.com ook al een beetje de spullen ingepakt en zijn we (Margo en ik (Ximaar)) al vrijwel weg. Ons eerste doel was uitgeweken webminloggers vindbaar maken. Aanvankelijk lagen de ‘verhuisde’ web-logs een maand of drie uit de lucht en duurde het nog veel langer voordat een enkeling bij webzonderminlog kon inloggen en daar een link kon plaatsen naar zijn of haar nieuw blogadres. Maar na een jaar is ons doorverwijzen niet echt meer nodig, de nieuwe Blogspot- en WordPress-blogs (waar de meesten voor gekozen hebben) staan inmiddels prima vindbaar in Google. Sommigen hebben ook al een hele tijd een verwijzing op weblog.nl staan.

Na een aantal maanden is er op dit Uitwijk-blog ook een gevoel ontstaan of we geen actie konden ondernemen richting Sanoma. Bloggers kregen steeds meer in de gaten dat Sanoma er een gigantische bende van had gemaakt en dat ze daar niet mee weg zouden moeten komen. Zelfs voor mensen die er gratis blogden was dit meer dan onder de maat en de kleine groep die er een betaald abonnement hadden zijn nog beschamender behandeld. Hoe dat verliep was allemaal op dit blog te lezen en na veel toezeggingen, die later stuk voor stuk weer werden ingetrokken, heeft het bijzonder weinig uitgehaald.

We waren er dus klaar mee. Ook al omdat de meeste web-loggers nu bij WordPress of Blogspot zitten en niet meer terug willen. Zij zijn er net zo klaar mee als wij. Dat hier nu nog een berichtje wordt geplaatst, heeft te maken met het nieuwe dreigement van Sanoma. ‘Weblogs van Webloggers waarop een jaar niet meer ingelogd is worden in December verwijderd.’ Dit omdat er teveel weblogs niet meer gebruikt worden en dat belast de nieuwe servers teveel. Een dik jaar na de verhuizing vertikken hun servers het dan ook nog regelmatig.

Een normale ICT’er verzint dergelijke onzin niet. Want hoe erg zou het dan wel niet geweest zijn als alle Webminloggers waren meeverhuisd naar Weblog en er daar weer lustig op los zouden bloggen? Dan had toch alles muurvast gestaan. En hoezo servers overbelast? Daarvoor eerst maar een onafhankelijk grafiekje van Alexa.com:

Alexa is een Amerikaanse zoekmachine die voor een paar honderd duizend websites data levert. Het is een Amerikaans ding en hij is in Nederland niet populair. Amerikaanse met Nederlandse websites vergelijken moet je hier dan ook niet mee doen. Maar Nederlandse websites onderling vergelijken kan prima als het maar om grote websites gaat. Links staat in rood Web-log.nl toen het nog bij SAY (Six Apart Yahoo) draaide in California. Toen was het een behoorlijke website. Rechts in blauw Weblog.nl dat nu op servers in Ierland draait. Want nee, het draait nog steeds niet in Amsterdam zoals ons beloofd is. Ter referentie heb ik Punt.nl in groen er bij gezet. Die lijn is behoorlijk stabiel en zakt ook wat in, waarschijnlijk omdat ook hun bloggers steeds meer overstappen naar Facebook.

Het meest opvallende is natuurlijk de inzinking van Web-log naar Weblog. Het dataverkeer is nog geen 19% van wat het een paar jaar eerder bij Web-log was. En dat beetje is voor Sanoma dus al teveel. Zo veel om maar te dreigen met blogruiming. En 19% wil niet zeggen dat er 19% van de bezoekers zijn overgebleven of dat er nog maar voor 19% wordt geblogd. Helaas voor Sanoma is dat nog veel erger. Een groot deel van de Weblog-bezoekers komt via zoekmachines. En dat houdt in: meer websites is meer bezoekers. Dat die bezoekers vrijwel allemaal hun neus stoten op blogs die al jaren niet meer worden bijgewerkt is een heel ander verhaal.

Als Sanoma echt deze spook-blogs gaat ruimen waarop een jaar lang niet ingelogd is, dan verdwijnt volgens mijn schattingen zo’n 95% van hun weblogs. Dwz 50% logde al niet meer in vóór de verhuizing. De andere 45% is vertrokken door en na de verhuizing. Een groot deel daarvan omdat het hen niet meer gelukt is om in te loggen. Nieuwe blogs zullen er na de verhuizing niet bijgekomen zijn aangezien het aanmelden onmogelijk is door problemen bij weblog.nl.

Maar als die 95% verdwijnt, dan is het ook over met de bezoekers die per abuis op een reclame kunnen klikken. Reclame-inkomsten (zo die er al waren) zullen meer dan halveren. Daarmee kan je op je vingers natellen dat Sanoma het doek laat vallen. De handoek ligt in de ring. Het geld dat ze aan de Telegraaf hebben betaald voor Web-log.nl hebben ze totaal verspeeld. Een ieder die er nog spullen heeft kan het er maar beter weghalen. Het zou mij niets verbazen als Sanoma er ook klaar mee is en binnen een half jaar alles van het web haalt, of je er nu inlogt of niet.

Sanoma heeft dit verhuisdebacle nooit in de hand gehad. Van meet af aan door onkunde, waar derden de schuld van kregen. Twee jaar terug heb ik hen meerdere keren aangeraden om de spookblogs (toen dus zo’n 50%) te ruimen. Dat had het verhuizen een stuk vereenvoudigd. Op dat moment was ook aan het licht gekomen dat er 10% fout-aangemaakte weblogs waren, die ontstaan zijn door een fout in de inlogsoftware. En met elkaar had dat er voor kunnen zorgen dat de verhuizing zonder problemen was verlopen. Maar nee, Sanoma wilde mooie sier maken met maar liefst 395.000 weblogs. Wat mij betreft hebben ze dan ook alle ellende echt aan zichzelf te danken.

Ximaar, voorheen Xiwel

Advertenties

15 thoughts on “Inloggen of Wegwezen

 1. Tja,
  Kennelijk is het heel moeilijk in Nederland een dienst in de lucht te houden die uitsluitend moet bestaan van reclame-inkomsten. Ze vallen allemaal om, of ze nu papier gebruiken of internet.
  Ik denk dat dit nog niet het einde van weblog.nl aankondigt, maar slechts een bezuinigingsoperatie is.
  Hosting kost geld, en al die dode blogjes worden steeds afgegraasd door zoekmachines, terwijl ze nauwelijks meer gelezen worden.

 2. Wil jullie in ieder geval bedanken voor al jullie bemoeienis, voor jullie kennis en alle informatie die we kregen via deze uitwijkpost !!
  ik zal nog even mijn weblog aktiveren…. wie weet blijft het dan nog een jaartje in de lucht……

  tot ziens in blogland !!

 3. Margo, op het blog van Jeroen Mirck schreef je dat je Bukenya zou vragen waarom niet alle betrokkenen een mail krijgen. Heb je al iets van hem gehoord?

 4. Ben er helemaal klaar mee dachtm ijn queen blog telaten bij weblog.nl maar het inloggen en bloggen is gewoon verschrikkelijk. Inmiddels de complete datebase overgezet op mijn bestaande blog op wordpress.com (vrienden.wordpress.com).

  Delete ze mijn blog (ook mijn prive blog die ik ook al gemigreerd heb) zal ik n iet rouwig zijn.

 5. Sanoma laat de migratie mislukken en gaat vervolgens de gedupeerde bloggers pesten. Dat lukt hun zelfs nu nog, meer dan een jaar na de migratie.
  Ik kan geen rechtshandelingen verrichten anders zou ik hen een proces aandoen!

 6. Wat prettig dat het voor sommigen wel gelukt is om alles over te zetten.
  Sinds de migratie probeer ik het regelmatig maar elke keer is er iets waardoor ik nog steeds niet alle ‘posts’ die ik wil bewaren heb kunnen overzetten naar wordpress. Meestal krijg ik een foutmelding of is hij zo traag dat ik het maar laat.

  Ik ben jullie dankbaar voor jullie uitwijkpost en het heldere verhaal.

Bedankt voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s