Publiek Internet – een artikel van Clara Legêne

Eerder gepubliceerd op Claars notes.

20120527-115938.jpg

Veel gedoe omdat de Volkskrant, de Telegraaf en Nu.nl vinden dat de concurrerende websites van de NOS en de VARA (Joop.nl) gesubsidieerd worden en daardoor dus publiek wegtrekken bij de VK, de Telegraaf en Nu.nl. Ze stapten met hun klacht naar de Tweede Kamer.
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/het_joop_verbod_van_de_volkskrant/
Dat was niet voor het eerst.
http://www.jeroenmirck.nl/2010/11/een-jaar-joop/

De discussie vliegt alle kanten op. Het gaat over de inhoud, over centen, over de publieke omroep, over recht van vrije nieuwsgaring, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van samenkomst, over van alles en nog wat. Over een paar dingen gaat het vreemd genoeg niet. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan over de vraag of het niet hoog tijd wordt voor publiek internet. Trouwens, de NOS en de VARA, die met publiek geld worden gefinancierd, zijn daardoor in feite van ons allemaal. Zonder dat je een ondernemer hoeft lopen te spekken kun je er terecht. Het gaat ook niet over de Multimediawet, wel aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer, maar nooit in werking getreden. Niet dat daar iets duidelijks in staat over commercie versus publiek, maar toch.

En dan is er nog de Telegraaf, waarvan de gang naar de klaagmuur van de Tweede Kamer helemaal dubieus is. De Telegraaf Media Groep die in 2009 met zijn Wakker Nederland toetrad tot de publieke omroep en met zijn banden met die andere club, PowNed, die in 2009 ook toetrad tot het publieke bestel en zelf notabene een opiniewebsite heeft, GeenStijl. De Telegraaf Media Groep die ook Hyves kocht en daarmee het grootste internetbereik heeft van alle spelers in het veld. Maar ook daar hoor je bijna niemand over. http://vorige.nrc.nl/article2199506.ece

Over iets anders hoor je ook bijna niemand. Namelijk dat de Volkskrant een tijdlang burgerbloggers onderdak bood om de eigen opiniewebsite te ondersteunen en meer cachet te geven. Het werd een groot succes. Ik kwam er graag, er zaten tussen alle bagger bloggers bij die echt iets te melden hadden. Maar het experiment werd gestopt, denkelijk omdat de kosten niet opwogen tegen de baten. De Volkskrantblogs zouden worden overgenomen (gekocht) door Sanoma Media (Web-log.nl).
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110223_sanoma_koopt_vk-blogs_van_de_volkskrant

Maar Sanoma Media liet een eigen migratie in augustus vorig jaar onvoorstelbaar mislukken, waardoor niet alleen de overname van de VK-blogs mislukte, maar ook de 389.957 websites van hun eigen bloggers maandenlang onbereikbaar waren en zeer vele blogs, ook van betalende bloggers, enorm verminkt werden. O.a. Jeroen Mirck deed verslag van wat hij de fail van het jaar noemde. http://www.jeroenmirck.nl/tag/weblog-nl/

De Volkskrantbloggers hadden het nakijken. In de communicatieve chaos die Sanoma Media veroorzaakte was hun positie volstrekt onduidelijk. OBA (Onafhankelijke Bloggers Associatie), een platform waar je je website of blog onder de aandacht van anderen kunt brengen, diende even als een soort meldpunt van voormalige Volkskrantbloggers die ergens anders doorgingen.
http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/

Daarnaast werd door gefrustreerde en boze bloggers Uitwijkpost opgezet, een website waar (met dank aan Sanoma Media) verongelukte bloggers met elkaar overleggen over stappen tegen Sanoma Media. Ook Uitwijkpost dient sindsdien als een soort meldpunt, waar bloggers die weggingen bij Sanoma Media elkaar weer kunnen vinden.
https://uitwijkpost.wordpress.com/
In een overleg met Sanoma Media heeft Uitwijkpost ook gevraagd naar de Volkskrantblogs:​
Wanneer kunnen VKbloggers eindelijk hun oude VKblog naar weblog overzetten?
Antwoord Sanoma Media:

De afspraak die m.b.t. de VKbloggers is gemaakt is dat wij hun archief zouden bewaren. Wij hebben voor de migratie een plugin gemaakt om de bestanden te importeren. Wij gaan nu de migratie is afgerond, inventariseren of deze goed werkt in de huidige setup.

Kortom: de Volkskrant en Sanoma Media hebben de Volkskrantbloggers grandioos in de steek gelaten. Het is intussen een jaar geleden en Sanoma Media kan dus nu pas kijken of de bloggers van de VK hun materiaal kunnen importeren. Ik denk niet dat veel van die bloggers daar nu nog op zitten te wachten. En gezien de problemen die Sanoma Media zelf nog steeds heeft is het de vraag of dit probleemloos zal gaan.

Vele webloggers van Sanoma Media hebben onlangs de mededeling gekregen dat al hun mediagegevens, filmpjes, afbeeldingen, geluidsfragmenten, formulieren voorgoed als verloren moeten worden beschouwd. Sanoma Media gaat er geen energie meer in stoppen. Levert te weinig geld op in verhouding tot de inspanning.

Met andere woorden: de Volkskrant is in mijn ogen de laatste die zich mag beklagen over oneerlijke concurrentie. De enige reden dat ze hun eigen voortreffelijk lopende opiniewebsite met burgerbloggers de nek om draaiden was dat het voor de Volkskrant als host te weinig inkomsten genereerde. Dat je als host ook een verantwoordelijkheid hebt jegens je gebruikers (geldt voor Sanoma Media ook) was voor de Volkskrant kennelijk van ondergeschikt belang.

Er ging overigens nog een derde meneer op hoge poten naar de Tweede Kamer om verhaal te halen, samen met de Volkskrant en de Telegraaf. Dat was Sander Stallinga, uitgever Nu.nl. Over hem hoor ik bijna niemand en geen enkel actualiteitenprogramma nodigt hem uit.
Drie keer raden wie eigenaar is van Nu.nl. Inderdaad in één keer goed: Sanoma Media. Tevens de trotse bezitter van de commerciële zender SBS.
http://www.nu.nl/media/2817466/felle-kritiek-online-activiteiten-nos.html
http://www.nu.nl/beurs/2801739/meer-omzet-sanoma.html

Uiteindelijk draait het allemaal om het probleem dat voor de commerciële mediagroepen het steeds moeilijker wordt advertenties binnen te halen voor de gedrukte uitgaven. Want om die advertenties gaat het. Niet om de gebruikers, die zijn zelf gewoon product. En dat vinden de aandeelhouders niet prettig, tegenvallende inkomsten. Maar op internet lukt dat beter met die advertenties.
Dat probleem verhelp je niet door nieuws- en opiniewebsites van de publieke omroepen te verbieden. Of – daar lijkt het meer op – door de hele publieke omroep te verbieden. Dat probleem verhelp je door te zorgen dat je eigen product beter wordt en blijft dan dat van je echte concurrenten en dat van de publieke omroepen. Want uiteindelijk zijn al die forums gewoon hangplekken. Wat vandaag hot is, kan morgen alweer verdampt zijn. En dat geldt ook voor het publieke internet.

Gepubliceerd op May 26, 2012 in Claars Notes.

25 gedachten over “Publiek Internet – een artikel van Clara Legêne

  1. Even een rectificatie:

    OBA (Onafhankelijke Bloggers Associatie), een platform waar je je website of blog onder de aandacht van anderen kunt brengen, diende even als een soort meldpunt van voormalige Volkskrantbloggers die ergens anders doorgingen.
    http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/

    OBA heeft nooit als meldpunt gediend. OBA was wel de eerste en uiteindelijk de enige die volkskrantbloggers de mogelijkheid gaf/geeft om hun vkblog over te (laten) zetten op een wordpress.com blog. Daar hebben inmiddels meer dan 150 bloggers gebruik van gemaakt.

  2. Iedereen heeft een mening over de bedoeling van OBA. Natuurlijk is Ina de enige die het weet, want ze heeft het alleen opgezet. Er is geen oprichtingsvergadering geweest.

    Over de migratie weet ik dan weer het meest.
    Het idee achter het ontwikkelen van de software was :
    Je moet controle kunnen hebben over je eigen werk.
    En de reacties zijn daar een onlosmakelijk onderdeel van.
    Ik heb niet de bedoeling gehad mensen te verplichten naar wordpress.com te verhuizen. De plugin is geschreven voor wordpress software, en de eerste gebruikers waren mensen met een zelfgehost blog. Later bleek dat de meeste bloggers waren overgestapt naar wordpress.com en die konden we via het export/import truukje ook helpen. Zelfs exporteren naar een blogspot blog kan, maar het overzetten van de foto’s kan daar niet ge-automatiseerd worden, dus daar heb je niet veel aan.

    We hebben nog steeds het hele archief met alle VKblog bijdragen die in de laatste weken van het bestaan van VKblog te raadplegen waren. ( 250.000 )

  3. Ik begrijp wel dat de krantenboeren vinden dat ze last hebben van de NOS, maar laten we niet net doen alsof de opkomst van breedband-internet iets principieels veranderd heeft. Voorheen waren er radio/televisie en er waren kranten. En toen was het ook zo dat je in de krant dingen las die je een dag eerder al op televisie gezien had, en op een gegeven moment kon je die krant wel missen. De manier waarop nieuws geconsumeerd wordt is meer televisieachtig geworden, en als bedrijven door die verandering geen geld meer kunnen verdienen, dan houden ze er maar mee op. Ondernemen is niet verplicht.

  4. En vandaag heeft Weblog laten weten dat de plug-in voor VKbloggers er niet gaat komen.
    Mijn mail van vandaag;

    Beste,

    Er is enige tijd geleden toegezegd aan de volksbloggers dat zij hun Volkskrantblog zouden kunnen importeren in Weblog.nl. Hiervoor zou een special importplugin gemaakt worden. Dit blijkt helaas toch niet mogelijk en de Volkskrantblogs zullen door ons dan ook niet in Weblog.nl geïmporteerd worden.

    We vinden het heel vervelend dat dit antwoord zo lang op zich heeft laten wachten. Excuses hiervoor.

    Met vriendelijke groet,

    Medewerker
    Weblog.nl helpdesk

  5. Ik heb maanden lang gedacht dat sommige dingen niet zouden gaan lukken bij de migratie, maar dat het meeste wél zou gaan lukken. Inmiddels lijkt het andersom te zijn: soms is er iets gelukt, maar meestal is het mislukt. Sanoma Media is niet in staat geweest om deze klus te klaren.

  6. Ik had gehoopt op gezamenlijke actie maar wanneer jullie na meer dan 9 maanden nog steeds willen “afwachten” is het ook niet meer mogelijk jullie in de wielen te rijden, ik zal zelf stappen tegen Sanoma ondernemen.

    • Dat laatste lijkt me niet onverstandig als het gaat om een financiële tegemoetkoming cq terugbetaling van betaalde abonnementsgelden.
      Het afwachten betrof een reactie op mijn mail aan Sanoma Media. Die is er is inmiddels gekomen,met een ‘buglist’. Zie post van vandaag. Wat betreft de financiële kant van de zaak, daarover zal ik apart contact opnemen met Bukenya.
      Verder sta ik open voor suggesties.

        • Ook vermeldt de buglijst vele dingen niet zoals de feed en dubbele berichten/reacties en wanneer na 9 maanden dingen nog “in ontwikkeling” zijn wanneer mogen we dan verwachten dat het opgelost zal zijn. Net was de laadtijd van vele blogs zo lang dat wachten geen zin had.
          We worden gewoon weer voor de zoveelste keer van het kastje naar de muur gestuurd.

  7. Bert, ik weet wat Algemene Voorwaarden zijn en waar die te vinden zijn. Het zou fijn zijn als je iets explicieter was en aangaf wat er in die Algemene Voorwaarden staat dat volgens jou niet klopt. Dan kan ik daar vragen over stellen.

    Dit weblog wordt beheerd door mij en zijdelings ook door Ximaar. De groep bloggers die in gesprek zijn gegaan met Sanoma Media beheren dit weblog niet. Het contact met Leonard Bukenya van Sanoma Media onderhoud ik, en ik heb vragen en opmerkingen van de bloggers nodig om deze bij Leonard neer te kunnen leggen. Ik heb zelf geen actief weblog bij SM meer, en ben dus niet op de hoogte van de actuele problemen.

    Daarom verzoek ik jou en ook anderen de vragen en klachten duidelijk weer te geven.
    Alleen dan kan ik er iets mee.

    Kennelijk ben je niet tevreden met de gang van zaken bij Sanoma. Begrijpelijk. Maar ik kan daar niet méér aan doen dan jullie signalen doorsturen naar Leonard Bukenya. Ik ben blij dat we dit lijntje hebben, en zo in ieder geval vragen kunnen stellen en ons ongenoegen kunnen uiten. De antwoorden komen niet allemaal even vlot en volledig. Maar beter iets dan niets. Daarom vraag ik je, heb je suggesties, laat het weten.

    • Wat er niet klopt is zo ongeveer alles, maar ik bezit de juridische kennis niet om er gerichte vragen over te stellen.
      Wel zijn er een paar dingen eerder genoemd:
      Betsie over het feit dat Sanoma onze blogs kan verwijderen, ik over het feit dat wanneer je je blog verwijderd Sanoma kan besluiten het blog, of delen ervan online te laten staan, volgens mij is dat diefstal maar weet dat niet zeker.

      Is na meer dan 9 maanden de tijd van onderhandelen onderhand niet voorbij?

      Ik dacht dat Roberto en Betsie samen met jou een groep gevormd hadden, ik begrijp nu dat die groep niet bestaat, klopt dat?

      • Roberts was de initiatiefnemer van het gesprek met Sanoma. Helaas kon hij daar zelf niet bij aanwezig zijn aangezien hij in het buitenland woont. We hebben gevraagd wie wilde deelnemen aan dat gesprek en enkele mensen meldden zich. Dat kun je allemaal teruglezen op dit blog.
        Betsie was geen deelnemer aan het gesprek. Wie dat wel waren kun je ook teruglezen.
        Ik zal Leonard Bukenya uitleg vragen nav de Algemene Voorwaarden.

          • Degenen die hun handtekening hebben geplaatst zijn mensen die het helemaal gehad hebben met Sanoma, kort samengevat.

            Ik zal in mijn volgende mail wat concrete vragen aan Leonard Bukenya stellen. Zoals wanneer die tegenstrijdigheid in de AV voor wat betreft het verwijderen van weblog en gebruikersaccount wordt aangepast. Ook zal ik vragen hoe het zit met andere dingen die ik tegenkom in de AV die me vreemd lijken. Kom ik dus op terug.

            Als je ook vragen hebt, kom maar op, je hoeft daar geen juridische kennis voor te hebben.

            Ook wil ik nu wel eens weten wat ze nog van plan zijn op het gebied van compensatie en terugbetaling van te veel betaalde abonnementsgeld.
            Als het antwoord een helder en definitief NEE is kunnen degenen die menen recht te hebben op restitutie en nul op het rekest krijgen, de koppen bij elkaar steken en een advocaat in de arm nemen.

  8. Voor de vragen misschien niet maar wel voor de antwoorden. Vooral omdat je geen eerlijke antwoorden hoeft te verwachten.
    Ik neem een jurist in de arm die dan meteen even naar het teveel beiaalde abonnementsgeld kan kijken, ik had een gratis blog maar vind dit ontoelaatbaar. Waarschijnlijk hoort Sanoma nog van mij.

    Er werd opgeroepen deel te gaan uit maken van een groep, dit kon je doen dooor een handtekening te plaatsen zie http://www.jeroenmirck.nl/2011/08/problemen-bij-migratie-van-webstreepjelog-naar-weblog-nl/#comment-83052

    (mogelijk is deze reactie dubbel, de vorige werd niet geaccepteerd)

Bedankt voor je reactie.